Pola veka igre u Pozorištu lutaka „Pinokio“

Najveće lutkarsko pozorište u Srbiji ove godine obeležava 50 godina postojanja. Svečana proslava povodom jubileja, održana je u petak 1. aprila 2022. godine.

Proslava, čiji je slogan „Pola veka igre“ održana je 01.04.2022., propraćena je  koncertom Orkestra policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Proslava je nastavljena u pozorišnoj sali, gde je održana svečana dodela nagrada i priznanja a nakon toga premijerno izvođenje ansambl predstave „Bajka o začaranoj lepotici“, reditelja iz Bugarske,  Slavčo Malenova. Nakon odigrane predstave proslava se nastavlja u foajeu pozorišta uz svečani koktel. 

Pozorište lutaka „Pinokio” osnovao je Živomir Joković kao putujuće pozorište „Pinokio“ 1972. godine. Svoje sedište u Zemunu, pri Radničkom univerzitetu, dobija 1973. godine, kada i menja ime u Pozorište lutaka "Pinokio". Tokom leta 2014. godine Pozorište se seli na Novi Beograd, u zgradu bivšeg bioskopa „Jugoslavija“, koja je Pozorištu dodeljena od strane Skupštine Grada Beograda na 20 godina korišćenja. Pozorište lutaka „Pinokio“ danas je jedino profesionalno pozorište lutaka u Beogradu i predstavlja jednu od najznačajnijih dečijih kulturnih institucija Srbije.