53. SUSRETI PROFESIONALNIH LUTKARSKIH POZORIŠTA SRBIJE

U Pozorištu lutaka „Pinokio“ od 29. novembra do 02. decembra održaće se 53. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije. Na sceni „Pinokija“ svoja najznačajnija ostvarenja iz prethodne sezone predstaviće Pozorište lutaka Niš, Malo pozorište „Duško Radović“, Pozorište za decu i mlade Kragujevac, Pozorište mladih Novi Sad, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin , Dečje pozorište Subotica i Pozorište lutaka „Pinokio“. Pored takmičarskog programa biće i prateći program, u okviru kojeg će se održati lutkarske radionice za decu a i za glumce koji imaju želju da usvoje nova znanja i veštine iz lutkarske umetnosti. U okviru pratećeg programa Festivala, biće priređena i promocija monografije „Pola veka igre“, koja će obeležiti i prikazati rad Pozorišta lutaka „Pinokio“ od osnivanja 1972. godine, do danas. Poslednjeg dana, nakon dodele nagrada, u čast nagrađenih predstavu će odigrati Dječje pozorište Republike Srpske.

Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije su republička manifestacija gde učestvuju sva profesionalna lutkarska pozorišta Srbije. Festival se svake godine održava u jednom od šest gradova koji imaju lutkarsku scenu. Susreti su jedini esnafski festival u Srbiji, koji je zborište lutkarske umetnosti i svih profesionalaca koji se bave ovom vrstom umetnosti u našoj zemlji.
 
Festival je takmičarskog karaktera. Stručni žiri dodeljuje - sedam glumačkih nagrada, nagradu za najbolju kreaaciju lutaka i scenografije, nagradu za najbolju muziku, nagradu za najbolju režiju i gran pri nagradu.
 
53. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije organizuju se u saradnji sa UNIMA centrom Srbije, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja.