Sedmica dečijeg prijateljstva Srbije i Irana

U okviru sedmice dečijeg prijateljstva Srbije i Irana, u Pozorištu lutaka „Pinokio“ će u subotu 05. novembra u 14h biti izvedena predstava „Svetlost“.
 
Radnja predstave odigrava se u jednom dvorištu u kome se nalazi jedna kuća koju Sunce svakoga dana obasjava svojom svetlošću. Kuća vremenom biva nadahnuta i privučena sunčevom svetlošću, te poželi da se uzdigne ka Suncu i pridruži mu se. Ali kada uvidi da ne može da ode ka Suncu, ona se pretvara se u drvo jabuke čije se grane pružaju ka Suncu. Međutim i drvo shvata da ne može dosegnuti Sunce ma koliko želelo i trudilo se, te se pretvara u zeca. Zec trčkara i skakuće po dvorištu u igri sa sunčevim zracima, no Sunce se opet uzdiže na nebu i odlazi. Zec vidi da ni on ne može stići do Sunca, pa se pretvara u staricu. Starica imitira kretanje Sunca u nadi da će tako postati jedno s njim, te počinje da pleše sa Suncem. Suncu se to dopadne, pa daje starici dva anđeoska krila i starica leti ka Suncu i sjedinjuje se s njim. I tada je najviši stadijum postojanja je dostignut.

Ovo je mistična priča čuvenog iranskog pesnika Rumija iz 13. veka, ali je na jednostavan način pretočena u atraktivnu predstavu za decu. Muziku u predstavi izvodi jedan od glumaca uživo na sceni.

Nakon predstave izvodiće se i kreativne radionice na kojima će deca imati priliku da se likovno izraze o onome što su videli u predstavi kao i da izrađuju figure od plastelina.

Ulazak na predstavu i radionice je slobodan.

Dobrodošli!