53. СУСРЕТИ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ЛУТКАРСКИХ ПОЗОРИШТА СРБИЈЕ

У Позоришту лутака „Пинокио“ од 29. новембра до 02. децембра одржаће се 53. Сусрети професионалних позоришта лутака Србије. На сцени „Пинокија“ своја најзначајнија остварења из претходне сезоне представиће Позориште лутака Ниш, Мало позориште „Душко Радовић“, Позориште за децу и младе Крагујевац, Позориште младих Нови Сад, Народно позориште „Тоша Јовановић“ Зрењанин , Дечје позориште Суботица и Позориште лутака „Пинокио“. Поред такмичарског програма биће и пратећи програм, у оквиру којег ће се одржати луткарске радионице за децу а и за глумце који имају жељу да усвоје нова знања и вештине из луткарске уметности. У оквиру пратећег програма Фестивала, биће приређена и промоција монографије „Пола века игре“, која ће обележити и приказати рад Позоришта лутака „Пинокио“ од оснивањa 1972. године, до данас. Последњег дана, након доделе награда, у част награђених представу ће одиграти Дјечје позориште Републике Српске.

Сусрети професионалних позоришта лутака Србије су републичка манифестација где учествују сва професионална луткарска позоришта Србије. Фестивал се сваке године одржава у једном од шест градова који имају луткарску сцену. Сусрети су једини еснафски фестивал у Србији, који је збориште луткарске уметности и свих професионалаца који се баве овом врстом уметности у нашој земљи.

Фестивал је такмичарског карактера. Стручни жири додељује - седам глумачких награда, награду за најбољу креаацију лутака и сценографије, награду за најбољу музику, награду за најбољу режију и гран при награду.

53. Сусрети професионалних позоришта лутака Србије организују се у сарадњи са УНИМА центром Србије, а под покровитељством Секретаријата за културу Града Београда и Министарства културе и информисања.