Седмица дечијег пријатељства Србије и Ирана

У оквиру седмице дечијег пријатељства Србије и Ирана, у Позоришту лутака „Пинокио“ ће у суботу 05. новембра у 14ч бити изведена представа „Светлост“.

Радња представе одиграва се у једном дворишту у коме се налази једна кућа коју Сунце свакога дана обасјава својом светлошћу. Кућа временом бива надахнута и привучена сунчевом светлошћу, те пожели да се уздигне ка Сунцу и придружи му се. Али када увиди да не може да оде ка Сунцу, она се претвара се у дрво јабуке чије се гране пружају ка Сунцу. Међутим и дрво схвата да не може досегнути Сунце ма колико желело и трудило се, те се претвара у зеца. Зец трчкара и скакуће по дворишту у игри са сунчевим зрацима, но Сунце се опет уздиже на небу и одлази. Зец види да ни он не може стићи до Сунца, па се претвара у старицу. Старица имитира кретање Сунца у нади да ће тако постати једно с њим, те почиње да плеше са Сунцем. Сунцу се то допадне, па даје старици два анђеоска крила и старица лети ка Сунцу и сједињује се с њим. И тада је највиши стадијум постојања је достигнут.

Ово је мистична прича чувеног иранског песника Румија из 13. века, али је на једноставан начин преточена у атрактивну представу за децу. Музику у представи изводи један од глумаца уживо на сцени.

Након представе изводиће се и креативне радионице на којима ће деца имати прилику да се ликовно изразе о ономе што су видели у представи као и да израђују фигуре од пластелина. Улазак на представу и радионице је слободан.

Добродошли!