Пола века игре у Позоришту лутака „Пинокио“

Највеће луткарско позориште у Србији ове године обележава 50 година постојања. Свечана прослава поводом јубилеја, одржана је у петак 1. априла 2022. године.

Прослава, чији је слоган „Пола века игре“ одржана је 01.04.2022., пропраћена је концертом Оркестра полиције Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Прослава је настављена у позоришној сали, где је одржана свечана додела награда и признања а након тога премијерно извођење ансамбл представе „Бајка о зачараној лепотици“, редитеља из Бугарске, Славчо Маленова. Након одигране представе прослава се наставља у фоајеу позоришта уз свечани коктел.

Позориште лутака „Пинокио” oсноваo је Живомир Јоковић као путујуће позориште „Пинокио“ 1972. године. Своје седиште у Земуну, при Радничком универзитету, добија 1973. године, када и мења име у Позориште лутака "Пинокио". Током лета 2014. године Позориште се сели на Нови Београд, у зграду бившег биоскопа „Југославија“, која је Позоришту додељена од стране Скупштине Града Београда на 20 година коришћења. Позориште лутака „Пинокио“ данас је једино професионално позориште лутака у Београду и представља једну од најзначајнијих дечијих културних институција Србије.